Islamic Republic of Iran


رئیس اجرائی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد خطاب به شرکت کنندگان: چالش مواد مخدر همچنان "هولناک" است

28 فوریه 2017 -  م اجرائی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، یوری فدوتوف، خطاب به شرکت کنندگان عالی رتبه در کنفرانس تهران که در تاریخ 9 اسفند 1395 (27 فوریه 2017) در تهران برگزار شد گفت که ارزش مواد افیونی که به خارج از افغانستان قاچاق می شود "مبهوت کننده" است.

رئیس دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد با اشاره به مسیر بالکان به عنوان نمونه گفت که عایدات غیر قانونی ناشی از قاچاق مواد افیونی افغانستان به 28 میلیارد دلار می رسد. این رقم نه تنها بیشتر از تولید ناخالص داخلی افغانستان است، بلکه این مسیر تنها یکی از سه مسیر اصلی قاچاق به خارج از افغانستان است. آقای فدوتوف خطاب به حضار گفت که گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد پیرامون تریاک در افغانستان که در سال 2016 منتشر شد، نشان داد که کشت خشخاش با 10 درصد افزایش به 000, 201 هکتار رسیده بود. تولید تریاک هم با 43 درصد افزایش به 800 ,4 تن رسید که ناشی از میزان بالای محصول تریاک بود.

 

 

 

Left to right: H.E. Mr. Yury Fedotov, UNODC Executive Director; H.E. Mr. Abdolreza Rahmani Fazli, Islamic Republic of Iran Minister of Foreign Affairs and Secretary General of Drug Control Headquarters; H.E. Mrs. Salamat Azimi, Islamic Republic of Afghanistan Minister of Counter Narcotics; Mr. Salimzoda Sherkhoni, Republic of Tajikistan Director of Drug Control Agency

 

  از چپ به راست: آقای یوری فدوتوف، مدیر اجرائی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد؛ آقای عبدالرضا رحمانی فضلی، ویر کشور و دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر حمهوری اسلامی ایران، خانم سلامت عظیمی، وزیر مبارزه با مواد مخدر افغانستان، آقای سلیم زدا شرخونی، رئیس آژانس مبارزه با مواد مخدر جمهوری تاجیکستان

 

 

آقای فدوتوف همچنین گفت که دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد از طریق همکاری با شرکای بین المللی و منطقه ای به منظور ارتقای همکاری علیه خطرات تروریسم و جرم سازمان یافته فراملی و همچنین بهبود همآهنگی منطقه ای کنترل مواد مخدر، به این معضل پاسخ داد. فعالیت ها، تحت عنوان " رویکرد واحد و هماهنگ دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد برای اروپا و آسیای میانه و غربی " شامل تلاش ها تحت برنامه منطقه ای برای افغانستان و کشورهای همسایه، و برنامه منطقه ای برای اروپای جنوب شرقی و همچنین برنامه های کشوری افغانستان، ایران و پاکستان می شود.

تعدادی از ابتکارهای یکپارچه زیربنای این فعالیت ها را تشکیل می دهند. یکی از این ابتکارها، ابتکار سه جانبه ، کارشناسان از سه کشور افغانستان، ایران و پاکستان را به منظور تبادل اطلاعات و اقدامات خوب در زمینه اجرای قانون و برای اجرای عملیات مشترک علیه قاچاقچیان در واحد برنامه ریزی مشترک در تهران گردهم آورد. آقای فدوتوف اظهار داشت که دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد قصد دارد برای تکمیل این فعالیت ها، یک شبکه ضد پولشوئی در تهران برای مبارزه با تأمین تروریسم منطقه ای ایجاد کند.

یک فعالیت مهم دیگر در قالب "رویکرد واحد دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد" ابتکار شبکه سازی شبکه ها به منظور ایجاد پلی ارتباطی بین دستگاه های اجرای قانون در طول مسیرهای اصلی قاچاق مواد افیونی است. سازمان های دخیل در این روند شامل: مرکز همآهنگی و اطلاعات منطقه ای آسیای میانه (CARICC)، واحد برنامه ریزی مشترک و مرکز اطلاعات کیفری خلیج مستقر در دوحه برای مبارزه با مواد مخدر است.

آقای فدوتوف همچنین اظهار داشت که طیف گسترده ای از فعالیت های دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در منطقه به منظور حمایت از سند برآیند اجلاس ویژه مجمع عمومی سازمان ملل متحد پیرامون مشکل مواد مخدر جهان در ماه آوریل اجرا می شوند (UNGASS 2016). او تأکید کرد که کنفرانس بروکسل پیرامون افغانستان در اکتبر گذشته نیز نیاز به تمرکز بر مواد مخدر، جرم، فساد و تروریسم در منطقه را تقویت کرد. آقای فدوتوف همچنین گفت: "اما تعهدهای سیاسی در بالاترین سطح هم نیاز به حمایت، از جمله حمایت منابع مالی، دارند."

آقای فدوتوف در کنفرانس بین المللی تهران پیرامون همکاری علیه مواد مخدر و جرم سازمان یافته مربوط به آن سخن گفت. وزرا، سفرا و کارشناسان از آسیای میانه و فراسوی آن در این اجلاس گردهم آمدند  تا در مورد مشکل مواد مخدر و جرم به بحث و تبادل نظر بپردازند.

در پایان کنفرانس، برگزارکنندگان سند نهائی را صادر کردند و ضمن قدردانی از دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، بر این اصل که افغانستان و کشورهای ترانزیت مواد مخدر در منطقه همچنان با چالش های چندگانه رو به رو هستند، صحه گذاردند و بر نیاز مستمر برای همکاری و حمایت، از جمله ارائه مساعدت فنی به منظور ارتقای ظرفیت ها برای پرداختن به مشکل مواد مخدر  تأکید کردند.

آقای فدوتوف ضمن اظهار نظر در خصوص سند نهائی گفت: " نتایج این کنفرانس مطالب مفیدی برای شصتمین اجلاس کمیسیون مواد مخدر و همچنین تلاش ها برای اجرای اقدامات بعد از اجلاس ویژه مجمع عمومی سازمان ملل در سال 2016 در بر خواهد داشت." مدیر اجرائی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، به عنوان بخشی از سفر خود به ایران، با آقای محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، و آقای عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران و دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر دیدار و گفتگو کرد.

برای اطلاعات بیشتر: