Islamic Republic of Iran

 

هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر خواستار تلاش بیشتر برای تضمین دسترسی به داروهای تسکین درد برای کسانی که نیاز دارند شد و نسبت به خطرهای ناشی از تحولات مربوط به مصرف غیر پزشکی کانابیس هشدار داد.

 

هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر در گزارش سالانه 2018 خود:

- نسبت به تحولات قانونی مربوط به مصرف غیر پزشکی کانابیس، که با کنوانسیون های کنترل مواد مخدر مغایر است و خطری برای سلامت به شمار می رود، ابراز نگرانی می کند؛

- نسبت به خطرهای ناشی از برنامه های پزشکی کانابیس با کنترل ناکارآمد که ممکن است تأثیر منفی بر سلامت عمومی داشته باشند و باعث افزایش مصرف غیر پزشکی کانابیس شوند، هشدار می دهد؛

- از دولت ها می خواهد تا برای تضمین دسترسی به داروهای تسکین درد و سایر داروها برای کسانی که نیاز دارند بیشتر تلاش کنند. گزارش ویژه ای هم در همین خصوص به چاپ رسانده است؛

- از دستیابی به نتایج مطلوب در خصوص توقف انحراف پیش سازهای شیمیائی برای تولید مواد مخدر می گوید و اظهار می دارد که همچنان نیاز برای یافتن راه های جدید برای مقابله با "پیش سازها برای مواد طراحی شده" و مواد روانگردان جدید وجود دارد؛

- خواستار حمایت بیشتر برای افغانستان می شود؛ و

- اقدامات فرای قانون علیه افرادی که مشکوک به ارتکاب هر گونه فعالیت مربوط به مواد مخدر هستند را محکوم می کند و دولت ها را به پرداختن به جرائم مربوط به مواد مخدر از طریق اعمال پاسخ های عدالت کیفری با رعایت حقوق بشر، فرا می خواند.

وین، 14 اسفند 1397 (5 مارس 2019) - گزارش سالانه 2018 هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر نسبت به برنامه های پزشکی کانابیس با کنترل ناکارآمد که می توانند منجر به انحراف فزاینده مصرف کانابیس و مواد شبه کانابیس و همچنین مصرف "تفننی" این مواد شوند، هشدار می دهد .

تأکید بر خطرات ناشی از برنامه های پزشکی کانابیس با کنترل ناکارآمد

این گزارش به طور جزء به خطرات و مزایای مصرف پزشکی و علمی کانابیس و مواد شبه کانابیس و تأثیر مصرف "تفننی" می پردازد. بر اساس یافته های این گزارش، برنامه های پزشکی کانابیس با کنترل ناکارآمد که طبق کنوانسیون های کنترل مواد مخدر اجرا نمی شوند، می توانند منجر به انحراف به سمت مصرف غیر پزشکی شوند و بر سلامت عمومی تأثیر ناخوشایند داشته باشند.

ویروج سومیائی، رئیس هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر، می گوید: "با توجه به تحولات قانونی اخیر در شماری از کشورها پیرامون مصرف پزشکی و غیر پزشکی، تمرکز گزارش ما بر مصرف کانابیس ها و مواد شبه کانابیس در زمان درستی است.

سوءتفاهم های زیادی پیرامون امنیت، قانونمندی و توزیع کانابیس وجود دارد، به خصوص در جاهائی که مصرف تفننی قانونی شده یا برنامه های پزشکی کانابیس گسترش پیدا کرده اند. دانش محدودی درباره نحوه عملکرد سیستم بین المللی کنترل مواد مخدر وجود دارد. این سیستم توسط کشورها و به منظور حفظ سلامت عمومی از طریق پیشگیری از سوءمصرف مواد مخدر و در عین حال تضمین دسترسی به داروهای مهم طراحی شده است.

تغییرات در نگرش به خطرهای کانابیس

علاوه بر این، بر اساس این گزارش کنترل ناکارآمد برنامه های مصرف پزشکی مواد شبه کانابیس می تواند باعث تضعیف نگرش نسبت به کانابیس شود. این امر ممکن است منجر به قانونی کردن مصرف غیر پزشکی کانابیس شده باشد. رئیس هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر هشدار می دهد که این امر همچنین از نگرانی عمومی نسبت به خطرات مصرف کانابیس می کاهد: "قانونی کردن کانابیس برای اهداف تفننی، همان طور که در تعدادی از کشورهای کوچک دیده شده است، نه تنها نشان دهنده یک چالش در اجرای جهانی معاهده ها و امضا کنندگان این معاهده هاست، بلکه چالش چشمگیری برای سلامت و رفاه، به ویژه در میان جوانان، است.

هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر همچنان نسبت به گفتگوی سازنده با دولت هائی که مصرف تفننی کانابیس را مجاز کرده اند، متعهد است.

نگرانی اصلی نسبت به فقدان دسترسی به داروهای تسکین درد و سایر داروها

این هیئت از دولت ها می خواهد تا برای پایان دادن به رنج کسانی که به داروهای تسکین درد دسترسی ندارند، بیشتر تلاش کنند، و به تحقق آرمان شماره 3 توسعه پایدار، مبنی بر تضمین زندگی سالم و ارتقای رفاه برای همه در تمامی سنین، کمک کنند.

با این وجود، این هیئت نسبت به عرضه بیش از حد داروهای کنترل شده، فرای نیازهای بیماران، نیز هشدار می دهد، چرا که می تواند منجر به انحراف و سوءمصرف شود.

آقای سومیائی، رئیس هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر گفت: "در قسمت هائی از جهان، خیلی از مردم، فقط به دلیل عدم دسترسی به داروهای کنترل شده، بی دلیل درد را تحمل می کنند و بدون بیهوشی تحت عمل جراحی قرار می گیرند. در سایر نقاط جهان، اما، دسترسی کنترل نشده منجر به انحراف و سوءمصرف می شود. ما نیاز به تضمین دسترسی یکسان به این داروهای تسکین درد داریم."

این هیئت یک گزارش تکمیلی با عنوان "پیشرفت در تضمین دسترسی کافی به مواد کنترل شده بین المللی برای اهداف علمی و پزشکی" به چاپ رسانده است. این گزارش نگاهی دارد به تلاش های انجام شده برای تضمین دسترسی کافی و این که دولت ها چگونه می توانند هر چه بیشتر به پرداختن به این موضوع کمک کنند.

این گزارش تکمیلی شامل یافته های اولین ارزیابی جهانی هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر از دسترسی به مواد روانگردان مهم، از جمله داروهای درمان اضطراب و صرع است که یک خلأ مصرف جهانی رو به رشدی را نشان می دهد. این گزارش متذکر می شود که 80 درصد از افراد مبتلا به صرع در کشورهای با درآمد کم و متوسط زندگی می کنند، جائی که میزان مصرف داروهای حیاتی ضد صرع تحت کنترل بین المللی، پایین یا ناشناخته است.

در کشورهای کم درآمد، که تعداد پزشک کم است، هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر توصیه می کند تعداد بیشتری از متخصصین سلامت و بهداشت، همچون پرستاران آموزش دیده، مجوز تجویز مواد تحت کنترل را داشته باشند.

هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر کشورها را به حمایت بیشتر از افغانستان فرا می خواند.

در این گزارش بر چالش های کنترل مواد مخدر که افغانستان با آن رو به رو است، تأکید شده است. این گزارش همچنین متذکر می شود که تا سال 2017، و زمانی که اقتصاد غیر قانونی مواد افیونی از ارزش کل صادرات قانونی ملی پیشی گرفت، تولید تریاک در افغانستان افزایش چشمگیری داشته است.

رئیس هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر اظهار داشت که این هیئت با همکاری نزدیک دولت افغانستان، در حال بررسی تحولات بوده است: " اگر تلاش ها برای پرداختن به مشکل مواد مخدر مؤثر نباشند، فقر، آشوب، و تروریسم غلبه می کند." این هیئت به ماده 14 معاهده واحد مواد مخدر 1961 استناد می کند، بدین معنی که هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر از سازمان ملل و جامعه بین الملل می خواهد تا به افغانستان در رویارویی با این چالش کمک کنند.

بخش مربوط به تحولات منطقه این گزارش بر مشکلات مشخص کنترل مواد مخدر در مناطق مختلف جهان تأکید دارد. تغییری مستمر در سیاستگذاری و قانونی کردن کانابیس در آمریکای شمالی وجود دارد. در کانادا، قانون کانابیس، در فراهم آوردن دسترسی قانونی به کانابیس برای اهداف غیر پزشکی و کننترل و تنظیم تولید، توزیع، فروش و تملک، از ماه اکتبر 2018 اجرا شد. در همین ماه، دادگاه عالی مکزیک حکمی صادر کرد مبنی بر این که منع مصرف کانابیس برای اهداف غیر پزشکی خلاف قانون اساسی است. تغییرات قانونی مربوط به مصرف غیر پزشکی کانابیس در ایالات مختلف آمریکا هم اتفاق افتاد. در همین حین، شیوع مصرف بیش از حد در آمریکا به وخامت گروید به طوری که بیش از 70 هزار مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از حد گزارش شد.

تولید کوکائین در آمریکای جنوبی افزایش داشته است و به نظر می رسد اروپا و آمریکای شمالی را هم تحت تأثیر قرار داده است.

51 ماده روانگردان جدید برای اولین بار در سال 2017 در بازارهای اروپا شناسائی شدند. قانون جدید اتحادیه اروپا فرآیند ها را برای کنترل مواد جدید تسریع می بخشد.

بی ثباتی و درگیری های مسلحانه در خاورمیانه موجب قاچاق مواد مخدر و روانگردان ها در منطقه شده است.

قاچاق و سوءمصرف متامفتامین در آسیای شرقی و جنوب شرقی به میزان هشداردهنده ای افزایش پیدا کرده است، در حالی که میزان کشفیات این ماده در آسیای جنوبی بی سابقه بوده است.

هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر نگران است که بسیاری از کشورها در اقیانوسیه هنوز عضو کنوانسیون های بین المللی مواد مخدر نشده اند.

 

گزارش پیش سازها

گزارش پیش سازها، با نگاهی به کنترل پیش سازها در 30 سال گذشته، به دستیابی به نتایج قابل توجهی اشاره می کند، چرا که عملاً انحرافی از تجارت بین المللی پیش سازهای تحت نظارت برنامه هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر به سمت کانال های غیر قانونی وجود ندارد. با وجود این، پیش سازهای خارج از نظارت این برنامه به گفته رئیس این هیئت: "چالش چشمگیری را به وجود آورده اند". این هیئت معتقد است به منظور یافتن راهی برای پرداختن به پیش سازهای "طراحی شده" و مواد روانگردان جدید و همچنین پیشگیری از در دسترس قرار گرفتن این مواد، نیاز به بحث و گفتگوهای سیاستگذاری بین المللی همچنان وجود دارد.

گزارش سالانه 2018 همچنین به پنجاهمین سال تأسیس هئیت بین الملل کنترل مواد مخدر می پردازد. هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر که از طریق معاهده واحد مواد مخدر 1961 تأسیس شد، یک هیئت شبه حقوقی مستقل است که توسط کشورها مجوز نظارت و حمایت از اجرای سه کنوانسیون مواد مخدر را دارد. این هیئت با سازمان بهداشت جهانی و دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد همکاری نزدیک دارد. این کنوانسیون ها با هدف حفظ سلامت و رفاه بشریت، با رعایت حقوق بشر، شکل گرفته اند. هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر، کشورها را به ایجاد راهکار های مؤثر برای پیشگیری از مصرف مواد مخدر و ارائه درمان، بازتوانی و خدمات بازگشت به جامعه برمی انگیزد.

آقای سومیائی، رئیس این هیئت، گفت: " امروز چالش های کنترل مواد مخدر ممکن است هولناک به نظر برسند، اما همین چالش ها با تلاش های جمعی و عزم سیاسی با موفقیت مغلوب شده اند. امروز هم به این تعهد و روحیه نیاز داریم."

****

هیئت بین المللی کنترل مواد مخدر یک هیئت شبه حقوقی مستقل است که مسئول نظارت و تشویق دولت ها می باشد تا منطبق با سه کنوانسیون بین المللی کنترل مواد مخدر:  معاهده واحد مواد مخدر 1961 كنوانسيون موادروانگردان مصوب 1971 ؛ کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر و داروهای روانگردان مصوب 1988، باشند . اعضای 13 نفره این هیئت، که از طریق باشد معاهده واحد مواد مخدر 1961 تأسیس شده است، توسط شورای اجتماعی اقتصادی و برای دوره پنج ساله انتخاب می شوند.