Islamic Republic of Iran

 

آموزش آزمایشی بسته‌های پیشگیری از مواد مخدر به زنان در معرض آسیب

 

دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر، بسته آموزشی بازبینی شده پیشگیری از مصرف مواد در میان همسران مردانی که مواد مصرف می کنند را در 7 مرکز در تهران و بوشهر به طور آزمایشی به اجرا درآورده است. هدف اجرای این بسته آموزشی کاهش تقاضای مواد،  کاهش عوارض غیر مستقیم مصرف مواد بر سلامت عمومی و سلامت اجتماعی و همچنین محافظت از زنان، کودکان، خانواده و جوامع در مقابل اعتیاد به مواد و ابتلای به اچ‌آی‌وی است که تحت پروژه IRN/Z78- "پیشگیری، درمان، بازتوانی و مراقبت‌ از آچ‌آی‌وی و با حمایت‌ مالی جمهوری فدرال آلمان امکان‌پذیر شده‌است.
این دوره‌ی آموزشی طی ۱۲ جلسه هفته ای یک بار و بر اساس بسته‌ آموزشی متشکل از : ۱) راهنمای مربی ۲) کتابچه شرکت‌ کنندگان ۳) کتاب روایتگر که بیان‌کننده اطلاعات پیش‌زمینه در مورد سرفصل‌های ۱۲جلسه برای شرکت‌کنندگان می‌شود به اجرا در آمده است. نسخه به اجرا درآمده در طرح آزمایشی حاضر براساس نسخه‌ای پیشتر امتحان شده و بازخوردهای دریافتی بازبینی شده است.  
آموزشگران بسته حاضر در ماه‌های تیر/مرداد 1396 در زمینه‌ی مهارت‌های تسهیلگری و اصول پیشگیری از مصرف مواد آموزش دیده‌ و فرصت یافته بودند تا اجرای بسته را در حضور همتایانشان و سرآموزشگران تمرین کنند.

امید و خوش‌بینی دو واژه‌ای هستد که اخیرا به دایره لغات آمنه* اضافه‌ شده‌اند. آمنه ۳۳ ساله یکی از ۶۷ زن افغان و ایرانی است که در جلسه های ۱۲گانه آزمایشی آموزش پیشگیری از مصرف مواد برای زنانی که همسران آن‌ها مصرف‌کننده‌ مواد هستند، شرکت کرده‌ است. براساس گفته‌های مربیان، زنان شرکت‌کننده در دوره‌های آموزشی، به شدت علاقمند به این برنامه بودند و با اشتیاق سر کلاس ها حاضر می‌شدند.

در این جلسه های آموزشی، زنان با اهمیت خودآگاهی و مستقل بودن آشنا شده‌اند. آنها همچنین طی آموزش‌ها دریافتند که توانایی کافی برای داشتن یک شغل و حفاظت از  خود و فرزندانشان را دارا هستند. علاوه بر این، این جلسه ها نقش به سزای زندگی خانوادگی را  برای شرکت کنندگان برجسته کردند. آنها همچنین ویژگی‌های یک خانواده سالم را که  قادر است اعضایش را از مصرف مواد حفظ کند را توصیف و معرفی کردند. موضوعات دیگر شامل مهارت‌های زندگی، توانمندسازی خود،  عزت‌نفس و  هدف‌گذاری است. علاوه‌ بر این مربیان در خصوص پیشگیری از انتقال عفونت‌های آمیزشی مانند ایدز و هپاتیت و همچنین پیشگیری از خشونت خانگی به شرکت کنندگان آموزش دادند.

 

 

در پایان، زنان از این جلسه های آموزشی بسیار راضی بودند و رضایتشان را با جملاتی همچون: "من الان اعتماد به نفس و عزت نفس بیشتری دارم"، "من یاد گرفتم که چگونه با مسائلم روبرو شوم و با فرزند و همسرم چگونه رفتار کنم"، من یادگرفتم که مستقل باشم و برنامه‌هایی برای آینده خود داشته باشم." ، "من یاد گرفتم که خشم و عصبانیت خود را کنترل کنم." و یا  "جر و بحث‌های من با همسرم بسیار کم شده‌است." ابراز می‌کردند.
علاوه بر این آنها بسیار مشتاق به ادامه‌ برنامه و تداوم ارتباط با مرکز در آینده بودند. نتایج ارزشیابی پرسشنامه‌های پیش- و پس از شرکت در کلاس‌ها نشان دادند که سلامت عمومی و اعتماد به ‌نفس زنان شرکت‌کننده پس از  اجرای برنامه‌ به طور چشمگیری بهبود یافته ‌است.

 

 

برای اطلاعات بیشتر به آدرس زیر مراجعه کنید:

https://www.unodc.org/islamicrepublicofiran/en/unodc-trains-ngos-staff-for-pilots-of-drug-use-prevention-among-at-risk-youth-and-women.html

 

*اسامی برای حفظ هویت شرکت کنندگان تغییر داده شده‌اند.