Islamic Republic of Iran


تقويت همكاري­هاي افغانستان، ايران و پاكستان در مبارزه با تهديد موادمخدر

كابل - 28 نوامبر - در ميان نگراني­ها در مورد افزايش توليد و ارزش ترياك افغانستان، وزراي افغانستان، جمهوري اسلامي ايران و پاكستان به منظور افزايش واكنش به چالش­هاي امنيتي منطقه امروز در كابل ديدار كردند. يوري فدوتوف ، مدير اجرايي دفتر مقابله با موادمخدر و جرم سازمان ملل متحد ابراز داشت :‌" ما بايد بيش از پيش ، در استراتژي­هايمان براي مقابله با تهديد مشترك بر وظيفه مشترك تاكيد نمايم".

طرفين در چارچوب ابتكار سه جانبه كه با وساطت دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد به منظور تقويت كنترل موادمخدر بين سه كشوري كه تحت بيشترين تاثير از ترياك افغانستان هستند طراحي شده است، ديدار كردند. اين ابتكار ضمن ايجاد اطمينان، تبادل اطلاعات و عمليات­ مبتني بر اطـلاعات ويژه با هدف شبكه­هاي بزرگ فرا ملي را نيز ارتقاء مي دهد.

بيش از 90 درصد ترياك جهان در افغانستان توليد مي شود و بخش اعظم آن از طريق ايران و پاكستان انتقال داده مي شود. موادمخدر تهديدي براي سلامت و امنيت سه كشور و بسياري كشورهاي ديگر است. " اميدوارم هفته آينده در كنفرانس بين المللي در مورد افغانستان در بن، بتوانم جامعه بين المللي را به افزايش مبارزه با موادمخدر به عنوان عنصري حياتي براي تصور آينده اي بهتر براي افغانستان و همسايه هاي آن تشويق نمايم".

هر سه طرف ظرفيت­هاي بين مرزي مبارزه با موادمخدر خود را تقويت كرده اند. با اين وجود مقامات نيروهاي انتظامي ملي به تنهايي نمي توانند بر چالش­هاي ايجاد شده به واسطه مرزهاي پر نفوذ با افغانستان و زمين هاي آزمايشي فائق آيند.

ابتكار سه جانبه از زمان آغاز در سال 2007 شتاب گرفته است. واحد برنامه­ريزي مشترك آن به منظور بهبود ظرفيت عملياتي و تحليلي و اجراي عمليات­هاي مشترك در تهران ايجاد شده است. اين واحد به موفقيت­هاي بسياري دست يافته است. از سال 2009، 12 عمليات كنترل موادمخدر توسط واحد برنامه­ريزي مشترك هماهنگ شده كه منجر به كشف چندين تن موادمخدر و دستگيري تعداد بسياري قاچاقچي شده است.

آقاي فدوتوف ابراز داشتند:" با اين وجود كار­هاي بسياري بايد انجام شود" ، " واحد برنامه ريزي مشترك بايد موتور ابتكار سه جانبه باشد. گشت­هاي مشترك بايد بصورت يك روال و نه رخدادي خاص انجام شود". وي دولت ها را  به انتصاب افسران رابط دائمي در واحد ­برنامه ريزي مشترك و اجراي اولين عمليات مشترك بين افغانستان و پاكستان تشويق نمود. آقاي فدوتوف همچنين اشاره كرد كه در گامي مثبت، دفاتر رابط مرزي در طورخم ، در مرز بين افغانستان و پاكستان، در فوريه 2011 بطور كامل به بهره برداري رسيدند.

علاوه بر اين، امكان برنامه­ريزي براي عمليات­ و گشت­هاي مشترك در طول مسير­هاي دريايي اصلي قاچاق وجود دارد. آقاي فدوتوف اعلام كردند:"دفتر مقابله با موادمخدر و جرم سازمان ملل متحد امادگي دارد حمايت حقوقي از طرفين در مسائل مرتبط با موادمخدر، مبارزه با جريان مالي غيرقانوني و توقيف دارايي­هاي قاچاقچيان را گسترش دهد".