Islamic Republic of Iran


انتشار مواد آموزشی با موضوع پیشگیری از اچ­آی­وی برای زندانیان، خانواده­های آن­ها و کارکنان زندان­ توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل در ایران

در سرتاسر دنیا، اچ ­آی­ وی مشکلی جدی برای بهداشت و سلامت زندان­ها می­باشد. مصرف تزریقی مواد به عنوان یکی از راه­های اصلی انتقال اچ­آی­وی در زندان­ها مطرح است. به دلیل میزان بالای ابتلا به بیماری­های عفونی دیگر مثل سل و هپاتیت در میان زندانیان، تاثیر اچ­آی­وی در محیط زندان به مراتب شدیدتر است. مسئله بنیادین، رابطه بین بهداشت در زندان و بهداشت عمومی است. ارتقاء وضع بهداشت زندانیان و کاهش انتقال اچ­آی­وی در زندان بروندادهای بهداشت عمومی را بهبود بخشیده، گسترش ابتلا در اجتماع را به طور کلی کاهش داده و همچنین بهداشت و امنیت کارکنان زندان را افزایش می­دهد.

آمار جهانی نشان می­دهد که سطوح ابتلا به اچ­آی­وی در میان زندانیان بسیار بالاتر از میزان آن در جمعیت عادی است. یک دلیل این است که گروه­هایی که بیشتر در معرض ابتلا به اچ­آی­وی قرار دارند، مانند مصرف کنندگان تزریقی مواد در معرض خطر فزاینده زنداني شدن هم هستند.  برای مثال، در اکثر جوامع با مصرف کنندگان مواد به عنوان مجرم برخورد می­شود، بنابراین بسیاری از آن­ها سال­هایی ازعمرشان را در آمد و شد به زندان می­گذرانند.

رسالت دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC)  اين است كه در تلاش­ برای مقابله با مواد غیرقانونی، جرم و تروریسم به کشور­ها یاری برساند. به دلیل این مزیت نسبی در سیستم سازمان ملل متحد، مسئولیت هدايت پاسخ برنامه مشترك سازمان ملل به اچ­آی­وی در میان مصرف کنندگان تزریقی مواد به دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم محول شده است.

در زندان­هاي جمهوری اسلامی ایران، ميزان ابتلا به اچ­آی­وی در سال­های اخیر در حال کاهش بوده است (از 84/3% در سال 2002 به  43/1% در سال 2009). از سال 2002، بسیاری از فعالیت­های پیشگیری از اچ­آی­وی مانند درمان نگهدارنده با متادون (در ابتدا به عنوان طرح آزمایشی مطالعاتی دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد) و ترویج استفاده از کاندوم در اتاق­های ملاقات با همسران در زندان­ها آغاز شده است. همچنین فرصت­های بیشتری برای آموزش کاركنان زندان در زمینه پیشگیری از ابتلا به اچ­آی­وی فراهم بوده است.

تهیه مواد مرتبط با اطلاعات، آموزش، و ارتباطات (IEC) یکی از اصلی­ترین فعالیت­های پیشگیری از ابتلا به اچ­آی­وی در اجتماع و زندان­ها است. مواد مناسب و مفید مرتبط با اطلاعات، آموزش، و ارتباطات (IEC) در آگاه سازی واصلاح رفتارهای پرخطر خیلی موثر هستند.

دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، در چارچوب برنامه کشوری خود براي سال­هاي 2014 - 2011، یک کتابچه ­و دو بروشور با موضوع پیشگیری ازابتلا به اچ­آی­وی برای سازمان زندان­های جمهوري اسلامي ایران تهیه کرده است. کتابچه برای کاركنان غیرپزشک تهیه شده است و شامل موضوعاتی از قبیل: تفاوت میان اچ­آی­وی و ايدز، راه­های انتقال و عدم­انتقال، روش­های پیشگیری از اچ­آی­وی در اجتماع و در زندان، تشخیص اچ­آی­وی ، درمان، انگ و تبعیض علیه افرادی که با اچ­آی­وی زندگی می­کنند، و خدمات رسیدگی و مراقبت برای زندانیان آزاد شده مي­باشد. بروشورها به طور خاص برای زندانیان و خانواده­هایشان طراحی شده­اند.

همان طور که آقای دلئو، نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران ذکر کرده­اند: "پیشگیری از اچ­آی­وی در زندان­ها بسیار مهم است. به لطف دولت جمهوري اسلامي ایران، در سال­های اخیر بسیاری فعالیت­ها در این زمینه انجام شده­اند. اما همواره مي­توان اقدامات بیشتری را برای کنترل گسترش اچ­آی­وی در زندان­ها انجام داد". در سال 2011، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد  سه دوره آموزشی با موضوع اچ­آی­وی/سل برای پزشک­های شاغل در زندان­های سراسر کشور برگزار كرد. علاوه بر این، چند نشست­ حمایت­یابی با مسئولین سازمان زندان­های ایران، وزارت بهداشت، و ستاد مبارزه با مواد مخدر برای بررسی موضوع سل در میان زندانیان اچ­آی­وی مثبت برگزار شده است.

برای سال 2012، دو بسته آموزشی در مورد اچ­آی­وی/سل (برای پزشک­ها) و پیشگیری از اچ­آی­وی و  عفونت­های منتقل شونده از راه جنسی (STI) در میان زندانیان زن در دست تهیه هستند. همچنین، کارگاهي با موضوع اچ­آی­وی/بيماري­هاي منتقله از راه جنسي برای کارکنان پزشکی زندان­های زنان تشکیل خواهد شد.