Pada tahun 2022, satu daripada empat pengguna menjadi mangsa penipuan dalam talian di Asia Tenggara dan lain-lain rantau.

Jom tonton filem >>>

Penipuan dalam talian adalah penggunaan teknologi Internet untuk menipu orang. 

Penipuan dalam talian

Penipu dalam talian menghantar ribuan e-mel dan membuat panggilan telefon setiap hari – dan selalunya mereka berjaya.  Besar kemungkinan anda ataupun ahli keluarga anda akan dihubungi oleh penipu, jika anda masih belum pernah terkena.

Pemancingan data

Penipuan pemancingan data adalah percubaan untuk mendedahkan maklumat peribadi anda, seperti nombor kad kredit, maklumat bank, atau kata laluan anda. Terdapat banyak cara untuk melakukannya: dengan menyamar sebagai syarikat yang bereputasi, rakan atau rakan sekerja, melalui pautan melalui mesej yang dibuat.

Pencurian identiti

Pencurian identiti berlaku apabila seseorang mencuri identiti mangsa untuk menyamar sebagai individu tersebut atau mencuri terus daripada mereka. Penjenayah juga boleh mengguna identiti yang dicuri untuk melakukan penipuan atau jenayah yang lain, seperti mengambil pinjaman, mencuri wang dari akaun bank, dan/atau menyebabkan mangsa ditangkap kerana penjenayah menggunakan identiti mereka.

Menurut penyelidikan, di Asia Tenggara:

1,000+

Ribuan orang di Asia Tenggara dan rantau lain yang berkemahiran teknologi, telah menerima tawaran pekerjaan atau peluang daripada iklan media sosial yang menjanjikan gaji yang lumayan di Kemboja, Laos dan Myanmar, mendapati diri mereka dipergunakan oleh penjenayah untuk menipu orang asing seluruh dunia melalui internet. 

45%

Menurut kajian antara kalangan mangsa penipuan dalam talian di Asia Tenggara, 45% daripada mereka kehilangan wang disebabkan penipuan cinta. 

11,000,000+

Pencurian identiti semakin meningkat dj Asia Tenggara, sebanyak 11,260,643 percubaan mencuri identiti telah disekat di Asia Tenggara sahaja.

Adakah anda berisiko?

Dalam dunia digital hari ini, penjenayah begitu mudah mencuri identiti anda tanpa menyentuh ID fizikal, dompet atau telefon anda. Untuk kekal selamat, anda perlu memahami cara pencurian identiti berlaku – dan cara untuk mengenali tanda amaran untuk menghalang kejadian tersebut.

Mari tingkatkan keselamatan anda

Melindungi maklumat peribadi anda tanpa risiko mungkin mustahil kebelakangan ini.Namun, terdapat beberapa cara mudah untuk melindungi diri anda daripada menjadi mangsa pencurian identiti.

Pencegahan adalah lebih baik daripada merawati dan menyedari kewujudan penipuan, pemancingan data dan pencurian identiti adalah titik permulaan yang baik.

Ketahui lebih lanjut: