Islamic Republic of Iran


انتشارات

بروشورها

همكاري فني در زمينهَ جلوگيري از مواد مخدر و جرم در جمهوري اسلامي ايران

بروشور برنامهَ كشوري ساختار و موضوعات اصلي فعاليت برنامهَ كشوري يكپارچهَ همكاري فني در زمينهَ جلوگيري از مواد مخدر و جرم براي جمهوري اسلامي ايران را به تصوير مي كشد. ‌‌ [متن كامل]

 

 

همكاري جنوب-جنوب

اين بروشـور چهـار صفحه اي تلاش هاي دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوري اسلامي ايران در تسهيل همكاري بين جمهـوري اسـلامي ايـران و ساير كشـورهاي با درآمد متوسط و همچنين كشـورهاي در حـال توسعه در زمينه هاي مواد مخدر، جرم و سلامت را به تصوير مي كشد. [متن كامل]

 

 

 

از اعمال فشار و زور تا همبستگی و اتحاد

هدف از مقاله مباحثه ای «از اعمال فشار و زور تا همبستگی و اتحاد؛ با رویکرد درمان نه مجازات»؛ ترویج رویکرد «سلامت مدار»، در وابستگی به مواد است. «کنوانسیون­های بین المللی کنترل مواد مخدر»، امکان پذیرش چنین رویکردی را در اختیار کشورهای عضو قرار می دهند. درمان پیشنهادی به عنوان جایگزین مجازات های کیفری است و باید مبتنی بر مدارک و شواهد و در راستای استانداردهای اخلاقی باشد. [متن کامل]

 

استانداردهای بین المللی پیشگیری از سو مصرف مواد

در گذشته، پيشگيري از مصرف مواد تنها منحصر به چاپ جزواتي بود كه به جوانان در مورد خطرات مواد هشدار ميداد و نتيجه اي جز عدم تغيير يا تنها تغييري جزئي در رفتار آنان در برنداشت. اما اكنون علم امكان دگرگوني اين وضعيت را به ما داده است. در تهيه اين كتابچه از استانداردها و دستور العمل های سازمان های دیگر همچون

 (EMCDDA, CCSA, CICAD, Mentor, NIDA, WHO)  در خصوص جنبه هاي مختلف پيشگيري از مصرف مواد استفاده شده است.   [ متن کامل]

 

پوسترهای پیشگیری از مصرف مواد

تحت برنامه کاری پروژه I55 "برنامه کشوری پیشگیری از مصرف مواد در جمهوری اسلامی ایران"، 8 پوستر آموزشی پیشگیری از مصرف مواد با اطلاعاتی در خصوص تاثیرات جسمی و روانی مواد مختلف بر بدن و ذهن انسان به چاپ رسید. اطلاعات مندرج در پوسترهای مذکور شامل تاثیرات مواد مختلف مانند تریاک، هروئین، کوکائین، شیشه، الکل، اکستازی، سیگار و حشیش بر ذهن و بدن انسان است. این پوسترها برای نوجوانان گروه سنی 15 تا 19 سال طراحی شده­اند و هدف اصلی آن ارتقای آگاهی گروه هدف در زمینه تاثیرات طولانی­مدت مواد مختلف و همچنین مشکلات سلامتی مرتبط با آن است. پوسترهای مذکور در 31 استان جمهوری اسلامی ایران به خصوص در محیط­های آموزشی مانند مدارس مقاطع راهنمایی، دبیرستان و همچنین دانشگاه­ها توزیع شده اند. در روند طراحی و چاپ این پوسترها از برگزاری جلسات گروهی متمرکز، پرسشنامه­ها و ارزشیابی بهره گرفته شده است، که نتایج آن دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران را بر آن داشت تا پوسترهای مذکور را هر چه بیشتر با نیازهای گروه هدف تطبیق نماید. به منظور دستیابی به اثربخشی هر چه بهتر، این پوسترها باید در برنامه­های پیشگیری جامع در مدارس  مورد استفاده قرار گیرند.

 

 

پوسترهایی از نامداران سینما و ورزش

پروژه IRN/I57- «دفاع و همکاری منطقه ای در کاهش تقاضای مواد»، مجموعه ای از پوسترها را تولید کرد تا اگاهی عمومی و افزایش پرهیز از مصرف مواد را افزایش دهد. پوسترها شامل شعار UNODC  "به سلامتی فکر کن! نه مواد" و دربرگیرنده تصاویری از چهار ورزشکار و هنرمند مشهور هستند که به طور مشترک توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد و ستاد مبارزه بامواد مخدر جمهوری اسلامی ایران انتخاب شده اند:

آقای رضا کیانیان؛ بازیگر مطرح، نویسنده و هنرمند، متولد 1330، برنده دو سیمرغ بلورین از جشنوراه فیلم فجر، برنده دو تندیس بهترین بازیگر از جشن خانه سینما، برنده دو تندیس حافظ، منتخب نویسندگان و منتقدین ماهنامه سینمایی فیلم به عنوان یکی از پنج بازیگر برتر تاریخ سینمای ایران.

آقای کریم باقری؛ متولد1352، فوتبالیست، بهترین هافبک ایران در سال 1386 به انتخاب اخبار و اتفاقات فوتبال ایران، بهترین بازیکن فوتبال سال 1386 به انتخاب فدراسیون فوتبال ایران، زننده گل اول ایران در برابر استرالیا در سال 1376 که معمولا به عنوان به یادماندنی ترین گل او شناخته می شود.

آقای پژمان بازغی؛ متولد 1353، بازیگر، از سال 1373در فیلم ها و سریال های مختلفی بازی کرده است، بیشتر به خاطر اجرای قوی اش در فیم دوئل شناخته می شود که نامزدی جشنواره فیلم فجر به عنوان بهترین بازیگر نقش اول مرد را برایش به ارمغان آورد، در فیلم های کارگردانان مطرحی همچون مسعود کیمایی، احمدرضا درویش، مسعود جعفری جوزانی و سامان مقدم بازی کرده است.

آقای فرهاد مجیدی؛ متولد 1355،فوتبالیست، برنده کاپ قهرمانی آسیا در سال 1381 به همراه تیم العین امارات، بهترین بازیکن لیگ دهم ایران، مرد سال فوتبال ایران در سال 1389.

پوسترها تحت حمایت مالی خیرخواهانه جمهوری فدرال آلمان صورت پذیرفته است.

 

پوستر و بروشور پیشگیری از مصرف مواد و خشونت خانگی

دو پوستر و یک بروشور در خصوص پیشگیری از مصرف مواد و خشونت خانگی تحت برنامه­کاری پروژه I55 "برنامه کشوری پیشگیری از مصرف مواد در جمهوری اسلامی ایران" به چاپ رسیده و ارائه شده است. پوسترها و بروشورهای مذکور شامل اطلاعاتی سودمند در زمینه پیشگیری از مصرف مواد و خشونت خانگی است و همچنین شامل اطلاعاتی در زمینه مراکز ارائه خدمات به زوج­های جوان در خصوص مشکلات مرتبط بامصرف مواد و یا خشونت خانگی است. هدف اصلی از طراحی، چاپ و ارائه این پوسترها و بروشورها ارتقا دانش و آگاهی زوج­های جوان در زمینه پیشگیری از مصرف مواد، خشونت خانگی و مشکلات مرتبط با آن است. پوسترها و بروشورهای پیشگیری از مصرف مواد و خشونت خانگی به صورت یک بسته به سازمان­ها و مراکز مرتبط در سطح کشور ارائه شده است.

 

 

 

 

 

مجموعه آموزشي روشهاي مؤثر آگاه سازي در كاهش تقاضا

اين مجموعه كه با هدف ارتقاء دانش و نگرش ومهارت كارشناسان پيشگيري از اعتياد تدوين شده است، ابتدا درك و فهم استراتژي آگاهسازي به عنوان مهم ترين و باارز شترين روش پيشگيري را مورد ارزيابي قرار مي دهد وبه دست آوردهاي آن در عرصه جهاني اشاره مي كند . در اين مجموعه به رويكردهاي نوين در آگاهسازي و ضرورت توليد برنامه هاي آگاهسازي با مخاطب خاص و روش هاي ارزشيابي آن پرداخته خواهد شد. در زمينه ارتباطات به مفاهيم موجود در زمينه مخاطب شناسي، فرآيند ارتباطات و توليد پيام،پيش شرط ها، مدلهاي ارتباط و اصول حاكم بر رسانه هاي جمعي پرداخته خواهد شد (متن کامل).

 

 

بررسي شيوع و تغييرات مصرف مواد و عوامل مؤثر بر آن در بازماندگان زلزله بم هشت ماه پس از زلزله

اين مطالعه در تابستان سال 1383 حدود هشت ماه پس از وقوع زمين لرزه صورت گرفت و جمعيت مورد مطالعه كل بازماندگان زلزله بم بودند. بر اساس نمونه گيري به روش صحرائي از بازماندگان زلزله بم با حداقل سن 15 سال كه در زمان انجام مطالعه و زمان بروز زمين لرزه در آن شهر ساكن بوده و دضايت به شركت در مصاحبه داشتند، انتخاب شدند. يافته نشان مي دهند كه به ويژه در مناطق و گروه هايي كه مصرف مواد رواج بيشتري دارد احتمال افزايش مصرف مواد پس از بلايا و حوادث وجود دارد. همچنين يافته ها نشان دهندهَ گروه هايي است كه مي بايد از بدو وقوع چنين حوادثي دراولويت مداخله قرار گيرند. به خصوص افرادي كه دچار PTSD مي شوند و احتمالاً به دليل اين بيماري با سرويس هاي ارائهَ خدمات بهداشت روان در تماس قرار مي گيرند مي بايست از نظر اختلالات مرتبط با مصرف مواد نيز مورد بررسي و مداخلهَ لازم قرار گيرند. با توجه با بلاخيز بودن كشور ما، از نتايج اين مطالعه مي توان براي برنامه ريزي و تشخيص سريعتر افراد در معرض خطر در حوادث بلاياي احتمالي آينده و نيز خدمات رساني مؤثر استفاده نمود (متن کامل).

 

تدوين راهنماي پيشگيري از اعتياد در محل هاي كار

اين محتوا جهت آموزش مباني و مباحث پيشگيري از اعتياد در محل هاي كار به گروه هاي حد واسط (بهداشتيان كار) تهيه شده است و تلاش شده است مجموعه به گونه اي تهيا شود كه گروه مخاطب درك درستي از پديده سوءمصرف مواد در محسط هاي كار، آثار و علل آن پيدا كنند. از بعد نگرشي ضرورت پيشگيري از اعتياد در محل هاي كار را درك كنند و پس از پايان دورهَ آموزشي بتوانند محورهاي آموزشي مرتبط با اين موضوع را به گروه هدف (كارگران) آموزش دهند. به همين منظور اعضا و تيم اصلي تدوين كنندگان كه سوابق و تجارب لازم را در خصوص آموزش پيشگيري از اعتياد دارا بودند تشكيل گرديد (متن کامل ).

گزارش ارزيابي سريع وضعيت سوء مصرف و وابستگي به مواد در ايران (1383)

سياستگذاران عرصه اعتياد براي بروز کردن اطلاعات و يافته هاي خود به منظور طراحي برنامه هاي مؤثرتر در اين حوزه نيازمند پژوهشهايي هستند که در اسرع وقت چشم اندازي از وضعيت موجود اعتياد را در اختيار آنان قرار دهد. تحليل وضعيت با هر روشي كه انجام شود، در نهايت بايد قادر باشد توصيفي از وضعيت اعتياد را در اختيار مؤسسه داريوش و ساير دستگاه هاي مرتبط با اعتياد قرار دهد. هدف كلي اين مطالعه بررسي وضعيت سوءمصرف و وابستگي به مواد اعتياد آور در ايران است (متن کامل ).

راهنماي پيشگيري از سوءمصرف مواد براي دست اندركاران رسانه هاي گروهي

پيشگيري از اعتياد كه با تغيير فرمهاي اجتماعي ، باورها و ارزشها و رفتار انسانها همراه است ، امر پيچيده اي است كه نمي بايست با ساده انگاري بدان پرداخت . دفتر پيشگيري و امور اعتياد سازمان بهزيستي كشور ، در طي سالهاي اخير ، يكي از اهداف خود را ارائه مشاوره و حمايت علمي از سازمانهايي قرار داد كه مي توانند نقش عمده اي را در اين امر ايفا نمايند . در ميان اين سازمانها ، نقش رسانه هاي گروهي پررنگ تر و حساس تر بود و به نظر مي رسيد بدون همكاري فعالانه وآگاهانه مسئولين و كارشناسان ارتباطات ، جلب توجه وهمكاري ساير سازمانها و مردم اتفاق نيافتاده و چه بسا با انتقال پيامي ، ناآگاهانه و به اشتباه از طريق رس انه هاي گروهي ، (كه گاه شاهد آن هستيم ) ، عوارض دراز مدت آن نيز گريبانگير اجتماع مي گرديد . هدف اين كتاب ، ارائه اطلاعات اوليه لازم در مورد پديده اعتياد ، مفهوم پيشگيري و راهكارهاي آن ، جايگاه رسانه هاي گروهي و روش استفاده از اين رسانه ها در پيشگيري از اعتياد بوده و سعي دارد علاوه بر ارائه اطلاعات ، به اصلاح نگرش هاي ناصحيح در هربخش بپردازد (متن کامل) .

گزارش مطالعهَ كيفي تغييرات تقاضا و عرضهَ مواد و خدمات مربوطه در بم در طول سال اول پس از زلزله

هدف از انجام اين مطالعه بررسي تغييرات تعدادمصرف كنندگان به تفكيك گروه هاي مختلف مردم و الگوهاي مصرف مواد و بررسي دلايل آنها و تغييرات بازار مواد، شامل ميزان دسترسي به انواع مواد قابل سوءمصرف و قيمت آنها در طول يك سال پس از زلزله بوده است. همچنين وضعيت خدمات درماني ارائه شده براي معتادان و ساير خدمات مورد بررسي قرار گرفت تا پيشنهاداتي براي كنترل مصرف مواد و آسيب هاي ناشي از آن جهت كمك به تأمين سلامت بازماندگان زلزلهَ بم ارائه گردد. مكان اجراي اين تحقيق در شهر بم و روستاي باغچمك بوده است (متن کامل).

ارزيابي سوءمصرف مواد مخدر در زندان هاي ايران

زندانها به دليل دارا بودن شرايط ويژه و وجود رفتارهاي پر خطر در بين زندانيان و همچنين بر اساس مطالعات و بررس يهاي انجام شده، جزو مكانهايي محسوب مي شوند كه سوء مصرف مواد مخدر در آنها شايع است. براي بررسي ميزان شيوع سوء مصرف مواد مخدر در زندانها اين طرح در سال ١٣٨١ در زندانهاي كشور ايران به اجرا گذاشته شد (متن کامل).