Islamic Republic of Iran


بسته هاي آموزشي

دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوري اسلامي ايران متن كامل بسته هاي آموزشي و همچنين آموزش هاي مربوط به آنها را بنا به درخواست فراهم مي كند.

 

بسته آموزشی پیشگیری از مصرف مواد و اچ ­آی ­وی/ ایدز ویژه همسران سو مصرف­ کنندگان مواد

عنوان: بسته آموزشی پیشگیری از مصرف مواد و اچ ­آی­ وی/ ایدز ویژه همسران سو مصرف­ کنندگان مواد

این بسته آموزشی برای مشاوران و آموزش­گران مواد جهت افزایش آگاهی همسران مصرف­ کنندگان مواد در زمینه پيشگيري از مواد، اچ­ آی ­وی/ ایدز و خشونت خانگی و همچنین آموزش مهارت­های مختلف جهت مقابله با عوامل خطر مصرف مواد تدوین شده است. گروه هدف اصلی این بسته آموزشی همسران سو مصرف­ کنندگان مواد هستند که از انگ، خشونت خانگی، کمبود اطلاعات و حمایت رنج می­برند. این بسته شامل سه قسمت است:

1.      محتوای آموزشی (170 صفحه)

2.      کتابچه کار (57 صفحه)

3.      راهنمای آموزشگر (8 صفحه)

محتوای آموزشی بسته بر مهارت­های متفاوتی از جمله مهارت خودآگاهی، مهارت برقراری ارتباط موثر، مقابله با اضطراب و حل مسئله تاکید می­نماید. راهنمای آموزشگر شامل روش­های متفاوتی مانند روش­های معرفی شرکت­ کنندگان در کارگاه و همچنین کارهای گروهی و بازی­های مختلف جهت برگزاری کارگاه­ های موثر و سازنده جهت استفاده آموزش­گران است. بخش نهایی بسته، کتابچه کار است که شامل تمرین­هایی به منظور تسلط هر چه بیشتر بر مطالب ارائه شده در بسته آموزشی مي شود. این بسته آموزشی به صورت آزمایشی در مراکز و موقعیت­های مختلفی اجرا شده است و دارای ظرفیت استفاده در برنامه­ های کشوری پیشگیری از مواد است. تدوین و ارائه بسته آموزشی پیشگیری از مصرف مواد و اچ­آی­وی/ ایدز برای همسران سو مصرف ­کنندگان مواد باعث افزایش ظرفیت ارائه خدمات پیشگیری با تاکید بر همسران مصرف­ کنندگان مواد جهت پیشگیری از مصرف مواد و خشونت خانگی می­شود.

بسته آموزشی برای توانمندسازی روانی- اجتماعی برای فرزندان زندانیان

این بسته آموزشی به منظور ارتقای سلامت خانواده و فرزندان زندانیان از طریق آموزش مهارت­های زندگی به اين گروه تدوین شده است. این بسته شامل دو قسمت است:

1.      محتوای آموزشی و راهنمای آموزشگر (155 صفحه) [متن کامل ]

2.      کتابچه کار (72 صفحه) [متن کامل ]

کتابچه کار این بسته آموزشی شامل تمرین­های مختلفی از مهارت­های زندگی است مانند مهارت مقابله با احساسات ناخوشایند، مهارت راه حل مسئله، تصمیم­ گیری و مهارت جرات­مندی. محتوای آموزشی این بسته تاکید بسیاری بر مهارت­های شناختی، احساسی، بین­فردی و اجتماعی دارد که اشخاص را قادر می­سازد با چالش­های روزمره زندگی به شکلی موثر مقابله نمایند. این بسته آموزشی در محیط زندان به صورت آزمایشی به اجرا درآمده است و ظرفیت افزایش آگاهی فرزندان زندانیان در زمینه پیشگیری از مصرف مواد و خشونت خانگی را دارد.

 

بسته آموزشی برای توانمندسازی روانی- اجتماعی در مدرسه

 

این بسته آموزشی ویژه مشاوران مدارس و دانش ­آموزان در معرض خطر (13 تا 16 سال) به عنوان گروه هدف اصلی تدوین شده است و شامل سه بخش است:

1.      محتوای آموزشی (138 صفحه)

2.      راهنمای آموزشگر (158 صفحه)

3.      کتابچه کار (84 صفحه)

در این بسته آموزشی موضوعات مختلفی، از بررسی نظریه­ های مختلف سومصرف مواد در نوجوانان گرفته تا عوامل خطرساز و محافظت­ کننده و الگوهای مختلف پیشگیری از سومصرف مواد در نوجوانان مورد بررسی قرار گرفته است. کتابچه کار شامل تمرین­های مختلفی است و زمینه تسلط بر موضوعات مطرح شده در محتوای آموزشی را فراهم می­نماید. اساس این بسته افزایش ظرفیت مدارس به ویژه مشاوران مدارس جهت شناسایی و ارائه خدمات پیشگیرانه به گروه در معرض خطر است. تدوین و ارائه این بسته آموزشی باعث نیل به اهداف ذیل می­گردد: الف) افزایش دانش مشاوران مدارس به منظور غربالگری دانش­ آموزان در معرض خطر؛ ب) ارتقای مهارت­های روانی- اجتماعی دانش ­آموزان در معرض خطر؛ ج) افزایش دانش، اعتماد و مهارت­های مشاوران به منظور کار با دانش­ آموزان در معرض خطر.

 

عنوان: فیلم آموزشی "فرزندپروری: نوجوان سالم"

فیلم "فرزندپروری: نوجوان سالم" با هدف آموزش مهارت­های خانواده به والدین تهیه و تولید شده است. هدف از تهیه این فیلم، که بر پایه بسته آموزشی نوجوان سالم ساخته شده است؛ افزایش ظرفیت ارتقای سلامت خانواده و افزایش دانش و مهارت والدین دارای نوجوان 10 تا 13 سال در زمینه فرزندپروری و مهارت­های خانوادگی است. این فیلم چنان تهیه شده که قابلیت استفاده در قالب آموزش کلاسیک و تعاملی یازده جلسه ای به همراه بسته آموزشی نوجوان سالم و یا به تنهایی و فارغ از آموزش کلاسی و تنها با مشاهده چند باره آن را داشته باشد.

این بسته آموزشی شامل اجزای زیر است:

  • دو عدد لوح فشرده تصویری
  • یک عدد پوستر

این لوح­های فشرده تصویری در واقع آموزش مهارت­های فرزندپروری و خانواده هستند که در 11 جلسه ارائه می­شود. مهارت­هایی مانند برقراری ارتباط موثر با فرزندان، کنترل هیجانات منفی مانند خشم، بیان انتظارات، تشویق و پاداش به نوجوانان، شناسایی نیازهای فرزندان، پیشگیری از مصرف مواد در نوجوانان، مهارت­های مقابله با پیشنهادات دردسرساز، آرزوهای فرزندان و پیوند خانواده در این بسته آموزش داده می­شود.

در تهیه این فیلم آموزشی از کارشناسان زبده و صاحب نظر در زمینه آموزش مهارت­های زندگی، آموزش مهارت­های اجتماعی و خانوادگی، فرزندپروری، و تعلیم تربیت اسلامی بهره گرفته شده و کارگردانی آن بر عهده آقای بیژن بیرنگ بوده است.

محتوای این لوح فشرده تصویری شامل معرفي دوره آموزشي، نقش والدين در تربيت فرزندان، كارها/مسئوليت‌هاي نوجوان، اختصاص وقت برای فرزندان تشويق/تشكر كردن، قواعد گفت و گو كردن، بيان احساس/همدلي كردن و روش حل مشکل، احترام متقابل پدر و مادر، نيازهاي نوجوانان/نياز به محبت، نيار به تفريح و بازي، راه حل‌هاي جايگزين، نياز به استقلال و جلسات خانوادگي، ابداع قوانین خانوادگی و پيشگيري از دعواي بچه‌ها، خشم و بیان احساس، لزوم هماهنگ بودن روش­های تربیتی والدین، مطرح کردن اصول و ارزش های خانوادگی و تذکر دادن و اخطار و جریمه کردن، نظارت بر فرزندان، كمك به بچه‌ها براي مقابله با پيشنهادات دردسرساز، و حمايت از آرزوهاي فرزندان و اهميت تحصيل كردن است.

 

  

 بسته پیشگیری و درمان مت­آمفتامین

عنوان: "پیدا و پنهان مت­آمفتامین"

بسته پیدا و پنهان مت آمفتامین به مخاطب تخصصی خود یعنی روانشناسان، روانپزشکان، پزشکان، مشاوران مواد، مددکاران، پرستاران و درمانگران حوزه پیشگیری و درمان و کاهش آسیب مواد، اطلاعات ضروری در حوزه عوارض مت­آمفتامین و درمان آن ارایه می­کند.

این مجموعه شامل قسمت های زیر است:

  • سه لوح فشرده
  • یک بروشور

در این لوح­های فشرده و بروشور مباحث، اثرات انسانی مصرف مت­آمفتامین، اثرات آن بر مغز و رفتار و در نهایت بهبودی مصرف کننده مت آمفتامین بررسی شده است. در بخش اثرات انسانی سعی شده بر عواقب ناشی از مصرف شیشه بر خانواده و فرد و گروه­های درگیر مصرف متآمفتامین پرداخته شود.، از جمله مشکلات اشاره شده در این بخش شامل سلامت روانی و جسمی، از دست دادن شغل، خشونت، زندانی شدن و تأثیر بر کودکان، متمرکز است. همچنین در این بخش انگیزه­ها و دلایل مصرف در زنان و مردان همجنس­گرایی که شدیداً تحت تاثیر مواد قرار گرفته­اند، بررسی می­شود و به چگونگی اثربخشی درمان­های تخصصی بر این افراد می­پردازد.

در بخش دوم که با عنوان "مغز و رفتار" مشخص شده است مصرف­ کنندگان شیشه با درک شالوده زیستی "نئشگی"، "تحمل"، "وسوسه و میل زیاد به مصرف"، "سوءظن"، "پرخاشگری"، "فقدان توان لذت" و "بهبودی"، چگونگی بهتر از  غلبه بر اعتیاد و گذراندن مراحل درمان را خواهند آموخت. در آخرین بخش که مربوط به  بهبودی است با فراهم آوردن اطلاعات عملی و ابزار ملموسِ بهبودی، شاملِ "ایجاد ساختار"، "مشارکت در فعالیت­های سلامت"، "پرهیز از محیط­های پر خطر" و "غلبه بر وسوسه و میل زیاد به مصرف"، میل به ماندن در بهبودی را در ببیننده تقویت می­کند.

 

 

کتابچه آموزشی ارتقای سلامت در محیط کار

عنوان: ارتقای سلامت در محیط کار، برنامه پیشگیری از سوءمصرف مواد در محیط کار صنعتی

این کتابچه برای ارائه دهندگان خدمات بهداشتی در محیط کار صنعتی و جهت پیشگیری از مصرف مواد یا الکل طراحی شده است.  هدف از تهیه این راهنما کمک به محیط­های کار صنعتی به منظور گسترش برنامه­های ارتقای سلامت و برنامه یاری کارکنان و پیشگیری از سوء مصرف مواد در محیط کار است.

این کتاچه دربرگیرنده این مطالب است: پیشگیری از مصرف مواد و الکل، پیشگیری از اچ آی وی، راهبری استرس، مدیریت خشم و خشونت، آموزش مهارت­های اجتماعی نظیر برقراری ارتباط موثر، جرأتمندی، احترام به دیگران، و افزایش فعالیت جسمانی کارکنان، تست سم­شناسی ادرار، اجرای برنامه یاری کارکنان.

 

   

بسته آموزشی پیشگیری از مصرف مواد در محیط دانشگاه­ها

عنوان : "راهنمای پیشگیری از مواد و ویروس نقص ایمنی انسانی در دانشجویان"

اجرای برنامه ­های علمی پیشگیری از مصرف مواد در دانشگاه می­تواند در کاهش میزان بروز و شیوع مصرف مواد و عوارض ناشی از آن موثر باشد. با این رویکرد "راهنمای پیشگیری از مواد و ویروس نقص ایمنی انسانی در دانشجویان" بر اساس آموزش مواد و پیشگیری از اچ آی وی، آموزش والدین دانشجویان و آموزش مهارت­های زندگی به دانشجویان، تدوین شده است.

این بسته شامل بخش­های زیر است:

  • راهنمای آموزش و کتابچه کار
  • راهنمای والدین دانشجو
  • راهنمای آموزشگر
  • لوح فشرده

 در این بسته سعی شده تا بعضی از مهارت­های مهم زندگی، مانند مدیریت استرس، مقابله با احساسات و هیجانات، حل مسئله، ارتباطات و قاطعیت برای استفاده دانشجویان، و مطالبی مانند عوامل خطر و محافظ در خانواده، نحوه برخورد والدین با دانشجویان در مراحل مختلف، حل اختلاف و بیان انتظارات برای استفاده والدین دانشجویان آموزش داده شود.

 

 

بسته آموزشی مهارت­های زندگی برای ارتقای سلامت خانواده 

عنوان بسته: "توانمند سازی والدین"

بسته "توانمند سازی والدین" بر اساس آموزش مهارت­های زندگی با هدف ارتقای سلامت خانواده و پیشگیری از آسیب­های اجتماعی به ویژه مصرف مواد تهیه و تدوین شده است. هدف از تهیه این بسته آموزشی توانمند ساختن زوج ها در ارتقای سلامت روانی اجتماعی خود و خانواده، اجتناب از یا به تأخیر انداختن مصرف مواد در خانواده و ارتقای ظرفیت مراکز فراهم آورنده خدمات روانی-اجتماعی در کمک به خانواده­ ها است.

این بسته شامل قسمت­های زیر است:

  • کتابچه کار و تمرین والدین
  • راهنمای آموزشگر
  • لوح فشرده
  • کتاب آموزش

در این بسته روش‌های پیشگیری از گرایش افراد به مصرف مواد، مهارت رشد و شکوفایی با معنویت، مهارت‌های تاب آوری، مهارت‌های فرزند پروری، مهارت شیوه‌های بهبود بخشی روابط بین فردی، مهارت مدیریت استرس، مهارت‌های مدیریت خشم و روش‌های پیشگیری از خشونت خانگی (همسرآزاری) آموزش داده شده است.