Islamic Republic of Iran

تهران شاهد شکل گیری شبکه منطقه ای سازمان های مردم نهاد جهت پرداختن به موضوعات  مربوط به مواد مخدر و اچ آی وی بود.

H.E. the Minister of Interior of Iran addressing the Opening Ceremony of the Second Regional Consultative Meeting towards Networking of DDR/HR NGOs

26 فوریه 2014 - کشور های آسیای غربی و مرکزی شبکه ای از سازمان های مردم نهاد کاهش تقاضا و آسیب مواد مخدر را تشکیل دادند که تا حد زیادی به پیشرفت و پیاده سازی هر چه موثر تر سیاست ها در زمینه مواد مخدر و اچ. آی. وی. در منطقه ای که  به میزان زیادی از مشکل سوء مصرف غیر قانونی مواد مخدر ضربه دیده است، کمک خواهند کرد.

تأسیس این شبکه از نتایج حاصل از "دومین همایش منطقه­ای شبکه­سازی سازمان­های غیر دولتی فعال در کاهش تقاضای مواد و کاهش آسیب" است که مشترکاً توسط دفتر مقابله با مواد و جرم  سازمان ملل متحد در ایران (تحت برنامه منطقه ای برای افغانستان و کشور های همسایه)، ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران و سازمان مردم نهاد ایرانی، "جمعیت خیریه تولد دوباره" برگزار شده است. هدف از این نشست، حمایت از شبکه سازی رسمی سازمان های مردم نهاد فعال منطقه ای در زمینه کاهش تقاضا و آسیب مواد مخدر بود که موجب ارتقاء توانایی تعامل و تشریک بهترین تجربیات جهت پرداختن به مشکلات ناشی از سوء مصرف مواد مخدر و پیشگیری از اچ. آی. وی. خواهد شد.

UN Resident Coordinator, Mr. Gary Lewis

نشست ذکر شده که از 17 تا 19 فوریه 2014 در مرکز مجامع بین المللی وزارت امور خارجه براگزار شد، نمایندگان 24 سازمان مردم نهاد کاهش تقاضا و آسیب مواد مخدر از افغانستان، قزاقستان، جمهوری قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان و ازبکستان؛ 11 سازمان مردم نهاد  در این زمینه از ایران و نماینده های 5 شبکه مرتبط بین المللی، منطقه ای و کشوری و همچنین نماینده ستاد مبارزه با مواد مخدر و سازمان مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل را گرد هم آورد.

این رویداد با حضور وزیر محترم کشور جمهوری اسلامی ایران و دبیر کل محترم ستاد مبارزه با مواد مخدر، جناب آقای عبدالرضا رحمانی فضلی، و در حدود 200 نفر از مدعوین از سازمان های دولتی مرتبط، سازمان های مردم نهاد، هیئت های دیپلماتیک و آژانس های سازمان ملل متحد افتتاح شد. این نشست با خوش آمد گویی هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل متحد در ایران، آقای گری لوئیس، آغاز شد. ایشان، ایران را به عنوان بهترین مکان برای میزبانی این نشست دانسته و اذعان داشتند که برای سال های طولانی، این کشور سهم مهمی در کنترل مواد مخدر از طریق کنترل قاچاق مواد به سمت غرب داشته و به موفقیتی بزرگ در کاهش تقاضای مبتنی بر شواهد مواد مخدر و مداخله به منظور کاهش آسیب دست یافته است. آقای لوئیس همچنین افزود که ایران تنها کشوری است در جهان که "کنترل و پیشگیری از مواد مخدر" را به عنوان یکی از ارکان برنامه در "چارچوب کمک به پیشرفت سازمان ملل متحد" که ناظر بر تمامی فعالیت های توسعه محور در این کشور است، قرار داده است. وی همچنین به دلیل نقش کلیدی سازمان های مردم نهاد در ساختن زندگی ایمن تر و عاری از جرم و مواد،  بر اهمیت شبکه سازی بین سازمان های مردم نهادی که در حوزه کاهش تقاضا و آسیب مواد مخدر فعال هستند تاکید نمود.

 

جناب آقای فضلی در سخنرانی مراسم افتتاحیه خود، با اشاره به اینکه ایران اولین نشست مشورتی منطقه ای از این نوع را نیز در سال 2011 میزبانی کرده است، به اهمیت کار سازمان های مردم نهاد در پرداختن به مشکلات و چالش های مواد مخدر توسط ایران تاکید کردند. ایشان همچنین بیان داشتند که دولت، پشتیبانی های فراهم شده توسط دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد، سازمان های مردم نهاد ایرانی، و ستاد مبارزه با مواد مخدر در راستای این رویداد را ارج می نهد و ابراز امیدواری کردند که این نشست  به یک "حرکت مردمی برای مبارزه با تقاضای مواد مخدر" در منطقه منجر شود.

UNODC Representative in Iran, Mr. Leik Boonwaat

نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران، آقای لیک بونووات، بر اهمیت نشست مشورتی تاکید کردند و آن را بیان کننده "عظمت مشارکت جامعه مدنی  در پاسخ به مشکل جهانی مواد مخدر در منطقه" دانستند. ایشان، با بیان اینکه "تعامل فعال سازمان های مردم نهاد سهم بسزایی در موفقیت فعالیت های مربوط به کاهش تقاضای مواد مخدر در کشور داشته است"، از تلاش های سازمان های مردم نهاد ایرانی در کاهش تقاضای مواد مخدر قدردانی کردند. ایشان اشاره داشتند که از تاریخ تاسیس دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهوری اسلامی ایران، این دفتر به عنوان یک حامی قوی تلاش های کاهش تقاضا و آسیب مواد مخدر در ایران با مشارکت سازمان های مردم نهاد، چه در سطح کشوری و چه در سطح منطقه ای، فعالیت داشته است. آقای بونووات افزودند که ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران همواره مشارکت سازمان های مردم نهاد در حوزه کاهش تقاضا و آسیب مواد مخدر را تشویق کرده است و این سازمان ها در تمام حوزه های کاهش تقاضا و کنترل اچ. آی. وی. فعال هستند.

 

نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد همچنین اشاره کردند که در 15 سال گذشته، جمهوری اسلامی ایران موفقیت های بزرگی را در برنامه های مرتبط با مشکلات اچ. آی. وی. و مواد مخدر در حوزه های مختلف پیشگیری، درمان و مراقبت در جوامع و در زندان به دست آورده است. آقای بونووات همچنین اذعان داشتند که میلیون ها ایرانی در برنامه های پیشگیری از مصرف مواد مخدر شرکت کرده اند و صدها هزار نفر از ایرانیانی که از مشکل مصرف مواد رنج می برند به خدمات درمانی و کاهش آسیب مواد مخدر دسترسی داشته اند. ایشان همچنین بر اهمیت همکاری و اهمیت هموار سازی تعامل منطقه ای بین تمام افراد فعال در حوزه کاهش تقاضا و آسیب مواد مخدر تاکید کردند.

نشست مذکور طی جلسه­ای سه روزه ادامه یافت که در آن از طرفی شرکت کنندگان به صورت گسترده و دقیق مروری بر پیش نویس اساسنامه شبکه منطقه ای داشتند و از طرفی دیگر، داشته ها و ایده ها در مورد جنبه های متفاوت فعالیت سازمان های مردم نهاد و مدل های شبکه سازی سازمان های مردم نهاد موفق در زمینه کاهش تقاضا و آسیب مواد مخدر، بین افراد تبادل گردید. همچنین طی این جلسه چهار نشست آموزشی موازی برگزار گردید: پیشگیری مواد مخدر اجتماع محور،  کاهش آسیب و کنترل اچ. آی. وی.،  درمان سوء مصرف مواد مخدر، و حمایت و جمع آوری کمک مالی.

بحث ها با تأیید پیش نویس اساسنامه، به عنوان اساس این شبکه (تغییرات بیشتر بعد از آخرین تصمیمات)، انتخاب اعضای کمیته اجرایی؛ انتخاب مدیریت جمعیت خیریه تولد دوباره، آقای عباس دیلمی زاده، به عنوان دبیر کل؛ و ترسیم برنامه شبکه برای دو سال آینده، خاتمه یافت.