Islamic Republic of Iran

 

کارگاه آموزشی درمان نگهدارنده با بوپرنورفین در زندان‌ ها

  

     

مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران با حمایت دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران و ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران، کارگاهی آموزشی‌ با  موضوع "درمان نگهدارنده با بوپرنورفین با تأکید ویژه بر زنان در محیط های بسته" برای پرسنل پزشکی زندان ‌های ایران، در تاریخ 4 الی 6 آبان ماه 1400، برگزار نمود. این آموزش با توجه به اقدامات احتیاطی مربوط به همه‌ گیری کووید-19، به صورت مجازی انجام شد.

در ایران، درمان نگهدارنده با متادون سال‌ هاست برای درمان افراد مبتلا به اختلالات سوء مصرف مواد مورد استفاده قرار می‌ گیرد، در حالی که استفاده از بوپرنورفین در ایران جدیدتر است و همانطور که مطالعات نشان می‌ دهد عوارض کمتری نسبت به متادون برای زنان دارد. ایران با تخمین 2.8 میلیون نفر مبتلا به مشکلات مصرف مواد، یکی از بالاترین شیوع مصرف مواد افیونی در سراسر جهان را دارد. آمارها نشان می‌ دهند که نیمی از زندانیان معتاد هستند و یکی از مهمترین دلایل حبس این افراد مستقیماً به اعتیاد مربوط می‌شود (62٪ به دلیل جرایم مربوط به مواد در زندان هستند). درمان رایج اختلالات مصرف مواد و کاهش آسیب در محیط های بسته، درمان نگهدارنده با متادون است. با توجه به مزایای اثبات شده درمان جایگزین بوپرنورفین به دلیل کاهش سمی بودن، ماندگاری بیشتر در درمان و پتانسیل کاهش اچ ‌آی‌ وی در افراد مبتلا به اختلالات مصرف مواد افیونی، گزینه درمان نگهدارنده با بوپرنورفین در کنار نگهدارنده متادون برای زندان‌ های ایران، به ویژه برای زنان در نظر گرفته شده است، حتی اگر گرانتر از متادون باشد. بنابراین، دولت جمهوری اسلامی ایران اقدامات لازم را برای درمان با بوپرنورفین در ایران انجام داده است.

از جمله موضوعات تحت پوشش در این کارگاه آموزشی عبارت بودند از: شیوع و اهمیت بهداشتی اختلال مصرف مواد افیونی در زندان‌های ایران؛ شواهد اثربخشی درمان‌ اختلال مصرف مواد افیونی در اجتماع و زندان؛ فارماکولوژی و تداخلات دارویی بوپرنورفین؛ ارزیابی و انتخاب بیمار با مصرف مواد افیونی و ملاک‌های درمان با بوپرنورفین؛ جنبه‌های مختلف پروتکل درمان با بوپرنورفین در زندان‌ها؛ ملاحظات خاص درمان نگهدارنده با بوپرنورفین در زندان‌ها و برای زنان؛ مدیریت بیش‌ مصرفی و مسمومیت مواد؛ مداخلات روانی- اجتماعی، پایش مستمر و آزمایش ادرار؛ بوپرنورفین در پس ‌زمینه مراقبت و درمان اچ‌ آی‌ وی، سل و هپاتیت سی؛ و ثبت، گزارش‌دهی، و رویه نظارتی درمان بوپرنورفین.

این آموزش اولین دوره از دو آموزش با موضوع درمان نگهدارنده با بوپرنورفین در جایگاه‌ های بسته با تأکید ویژه بر زنان بود. هر دو کارگاه آموزشی به منظور ارائه اطلاعات کاربردی به روز به پرسنل پزشکی، در مورد پروتکل و کاربرد این شکل از درمان اختلال مصرف مواد افیونی طراحی شده‌اند.

در پایان آموزش، شرکت‌کنندگان پس‌ آزمون را برای ارزیابی آموخته‌ های خود انجام دادند. بازخورد مثبت قوی که توسط شرکت‌کنندگان کارگاه داده شد، اهمیت افزایش دانش متخصصان پزشکی ایرانی را راجع به این شکل از درمان نشان داد. اجرای هر دو آموزش از طریق بودجه سخاوتمندانه پادشاهی نروژ امکان ‌پذیر شده است.

****

برای اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناس دفتر تماس بگیرید:
خانم گلاره مستشاری
کارشناس ارشد، کاهش تقاضای مواد مخدر
دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در جمهور اسلامی ایران
پست الکترونیک: gelareh.mostashari@un.org