Islamic Republic of Iran

 

دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحد دوره آموزشی برنامه خانواده های توانا را به صورت تلفیقی حضوری-مجازی اجرا کرد

  

برنامه خانواده های توانا یک برنامه مهارت های خانواده پیشگیرانه است که برای خانواده هایی که در محیط های چالش برانگیز زندگی می کنند توسط محققان و کارشناسان دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل متحدتدوین شده است. هدف از این برنامه تقویت پیوندهای خانوادگی و افزایش تاب آوری خانواده ها در برابر شرایط سخت بیرونی است و در نتیجه از بروز مصرف مواد مخدر و رفتارهای مضر در بین جوانان شرکت کننده در برنامه کاسته می شود. در پاییز 2019 و زمستان 2020، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران با کمک مالی دولت ژاپن و حمایت همتایان ملی خود، برنامه خانواده های توانا را در 10 مرکز مختلف در شهرهای تهران و کرج بومی سازی و به صورت آزمایشی اجرا کرده بود. ارزیابی علمی اجرای آزمایشی، پیشرفت های مثبت چشمگیری را در مؤلفه ­های مختلف ارتباط والدین/ سرپرستان و فرزندان شرکت کننده در برنامه نشان داد.

در نیمه اول دسامبر 2021، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران، با حمایت ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران و  همکاری وزارت آموزش و پرورش، آموزشی برای تسهیلگران برنامه خانواده های توانا در آمادگی برای اجرای گسترده آن برنامه در کشور به صورت تلفیقی حضوری- مجازی برگزار کرد.  

این دوره آموزشی، در چهار روز از تاریخ 6 تا 16 دسامبر به صورت نیمه مجازی برگزار شد. مربیان از مقر دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در وین به صورت مجازی حضور داشتند و تسهیلگران و پرسنل دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران به صورت حضوری با رعایت نکات ایمنی مربوط به کووید-19 در تهران این دوره آموزشی را برگزار کردند. تسهیلگران از هشت مدرسه دولتی و چهار سازمان غیردولتی در تهران انتخاب شده و شامل کارشناسانی بودند که در اجرای آزمایشی و واقعی برنامه‌ های مهارت ‌های خانواده، از جمله "خانه و مدرسه با یکدیگر" و "تقویت بنیان خانواده‌" شرکت کرده بودند.

این دوره آموزشی شامل آموزش مجازی در خصوص نحوه اجرای هفت جلسه برنامه خانواده توانا و تمرینات آموزشی بود که در آن تسهیلگران اجرای فعالیت های مختلف را در هر جلسه تمرین می کردند. علاوه بر این، در این دوره آموزشی از یک پلتفرم آنلاین که توسط دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد ایجاد شده بود، با هدف حمایت از آموزش تسهیلگران و کمک به اجرای برنامه، استفاده شد. این پلتفرم آنلاین منابع مختلفی همچون نسخه تعاملی کتابچه راهنمای برنامه را برای تسهیلگران فراهم می کند تا محتوای برنامه و نحوه ارائه آن را بهتر درک کنند و همچنین فرصتی را برای تسهیلگران فراهم می کند تا بتوانند به واسطه آن در خلال اجرای برنامه با  یکدیگر به تبادل تجارب بپردازند.

با توجه به موفقیت اجرای آزمایشی، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر، وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بسیاری از سازمان­ های مردم نهاد، این برنامه را در سال 2022 گسترش خواهند داد. پیش بینی می شود که این برنامه در استان های تهران، فارس، اصفهان، خراسان رضوی، خوزستان، لرستان و کرمانشاه اجرا شود. دوره آموزشی حاضر که برای تسهیلگرانی انجام شد که برنامه را در استان تهران اجرا می‌کنند، یکی از نخستین گام ‌های مرحله دوم اجرای این برنامه است که با کمک مالی سخاوتمندانه اتحادیه اروپا امکان‌پذیر شده است.