Islamic Republic of Iran

 

دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران رویدادی را پیرامون روند منطقه ای قاچاق مواد مخدر با تمرکز بر ایران در وین و در حاشیه شصت و هفتمین کمیسیون مواد مخدر برگزار کرد

   

وین، 3 فروردین 1403 (22 مارس 2024) – دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران رویدادی با عنوان "پی بردن به تغییر روند قاچاق مواد مخدر در آسیای غرب و میان و ایجاد پاسخ های مبتنی بر شواهد، مناسب و فعال از طریق مداخلات ظرفیت سازی" را برگزار کرد. هدف از برگزاری این رویداد، تمرکز بر تلاش های ایران پیرامون کنترل مواد مخدر در سطح منطقه و بین الملل بود. فدراسیون روسیه و بخش منطقه ای اروپا، آسیای میانه و غرب دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم  در وین از این رویداد حمایت کردند.

آقای توفیق مرشودلو، سرپرست  بخش منطقه ای اروپا، آسیای میانه و غرب دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم در وین این نشست را افتتاح کرد. او بر اهمیت مکانیسم همکاری در سطح سیاسی، از جمله تفاهم نامه پیرامون همکاری زیر منطقه ای کنترل مواد مخدردر آسیای میانه و ابتکار سه جانبه، همچنین در سطح عملیاتی، از جمله مرکز هماهنگی و اطلاعات منطقه ای آسیای میانه (CARICC) و واحد برنامه ریزی مشترک، تأکید کرد. وی همچنین به کاهش چشمگیر کاشت خشخاش و تولید تریاک در سال 2023 و تولید متامفتامین در افغانستان و افزایش ناگهانی کشفیات متامفتامین در کشورهای منطقه اشاره کرد. او بر نیاز به اتخاذ پاسخ های مشترک مبتنی بر پیشرفت های اخیر، و به رسمیت شناختن فعالیت های مبارزه با مواد مخدر به عنوان یک مسئولیت مشترک تأکید کرد.

الکساندر فدولوف، نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران، مطالبی را پیرامون مسیرهای اصلی قاچاق مواد مخدر از افغانستان به سمت بازارهای اروپائی ارائه کرد. وی سپس به روند و وضعیت مواد مخدر در منطقه و به خصوص در ایران با تأکید ویژه بر تولید متامفتامین و هروئین در افغانستان و روند قاچاق و کشفیات در ایران و کشورهای همسایه پرداخت. این ارائه مطلب همچنین مقایسه ای از کشفیات انواع مواد مخدر در ایران و کشورهای همسایه را به تصویر کشید و نشان داد که علی رغم کاهش چشمگیر در کشفیات مواد افیونی در ایران از سال 2022، ایران همچنان مقام نخست در کشفیات مواد افیونی نسبت به کشورهای همسایه و همچنین جهان را دارد. او سپس به معرفی همکاری مشترک دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد و ایران در زمینه کاهش عرضه و تقاضا پرداخت. در خصوص همکاری ها در سطح منطقه ای او به نشست وزرا و کارشناسان ارشد در قالب ابتکار سه جانبه میان دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل، ایران و پاکستان که در سال 2023 در تهران برگزار شد، اشاره کرد.

دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد از سال 1999 فعالیت های خود را در ایران آغاز کرد و این کشور را به عنوان یکی از شرکای راهبردی برای کنترل مواد مخدر و پیشگیری از جرم در منطقه می شناسد. این دفتر از زمان تأسیس، با فراهم آوردن مساعدت فنی و آموزش به حمایت از جمهوری اسلامی ایران ادامه داده است.

امیر عباس لطفی سرابی، مدیر کل دفتر روابط بین الملل ستاد مبارزه با مواد مخدر جمهوری اسلامی ایران، نیز در خصوص وضعیت ایران پیرامون مواد مخدر و دستآوردهای این کشور در زمینه کنترل مواد مخدر سخنرانی ایراد کرد.

کمیسیون مواد مخدر توسط شورای اجتماعی و اقتصادی و تحت قطعنامه 9 (I) در سال 1946 به منظور کمک به این شورا در نظارت بر اجرای معاهدات بین المللی مواد مخدر تأسیس شد. در سال 1991، مجمع عمومی رسالت کمیسیون مواد مخدر را گسترش داد تا بتواند به عنوان هیئت حاکمه دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد عمل کند. برنامه کاری دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد شامل دو قسمت متمایز است: بخش اصولی برای انجام وظایف مبتنی بر معاهده و اصلی؛ و یک بخش عملیاتی برای ایفای نقش به عنوان نهاد حاکم دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد.

کمیسیون مواد مخدر سالی یک بار تشکیل می سود و طیفی از تصمیم ها و قطعنامه ها را اتخاذ می کند. نشست های بین بخشی این کمیسیون در طول سال تشکیل می شود. در انتهای هر سال، کمیسیون مجددا یک نشست برگزار می کند و به عنوان هیئت حاکم برنامه مواد مخدر سازمان ملل متحد به بررسی امور اداری و بودجه می پردازد.

ارائه مطلب نماینده دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران
کمیسیون مواد مخدر