Islamic Republic of Iran


برگزاری کارگاه آموزشی پیشگیری، درمان، و مراقبت اچ­ آی­ وی/ایدز برای سازمان­های غیردولتی ارایه­ دهنده خدمات به گروه­های در معرض خطر توسط دفتر مقابله با موادمخدر و جرم سازمان ملل متحد و ستاد مبارزه با موادمخدر

31-29 خرداد 1390، تهران - کارگاهی سه روزه به صورت مشترک توسط دفتر مقابله با موادمخدر و جرم سازمان ملل متحد و ستاد مبارزه با موادمخدر جمهوری اسلامی ایران برای نمایندگانی از 16 سازمان غیردولتی و مرکزگذری ارایه دهنده خدمات مرتبط با اچ­آی­وی/ایدز و مواد به مصرف­کنندگان مواد، شامل پناهندگان، در استان­های مختلف ایران برگزار گردید. تبادل تجربیات، به­روز رسانی دانش کارکنان، و توجه به نیازهای خاص مهاجران از اهداف برگزاری این کارگاه بود.

ایران میزبان یکی از بزرگترین گروه­های مهاجر در جهان است. برآوردهای رسمی حاکی از حضور 1.5 میلیون مهاجر در کشور است در حالی که برآوردهای غیررسمی احتمال حضور سه میلیون مهاجر که اکثراً افغان هستند را مطرح می­کنند. مهاجران و آوارگان خصوصاً به دلیل محدودیت دسترسی به امکانات آموزشی و خدماتی نسبت به آسیب­های اجتماعی، از جمله سوءمصرف مواد و اچ­آی­وی/ایدز آسیب­پذیر هستند.

کارگاه فوق با سخنان جناب آقای کاوه مرادی، معاون نماینده UNODC در ایران، درباره طبیعت انسان­دوستانه کار مراکزگذری آغاز شد. ایشان همچنین بر اهمیت نقش گروه­های سیاری و کارکنان مراکز در ارایه خدمات کاهش آسیب تأکید کردند. مشکلات مالی و محیط کاری پرتنش بخشی از مشکلات پیش­روی مراکزگذری است که آقای مرادی به آنها اشاره کردند.

در ادامه، جناب آقای دکتر محمدباقر صابری زفرقندی، مدیرکل درمان و حمایت­های اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر، در سخنان خود به این نکته اشاره کردند که: "خدمات درمانی و کاهش آسیب باید فارغ از جنسیت، نژاد، و ملیت به تمام افراد ارایه شوند". ایشان همچنین افزودند: "نادیده گرفتن جمعیت پناهندگان می­تواند برنامه­های کاهش آسیب را در کشور با خطر مواجه کند". وی یادآوری کرد که اگرچه آمار حاکی از کاهش انتقال اچ­آی­وی از طریق تزریق در ایران است اما به علت شرکت مصرف­کنندگان مواد در رفتارهای پرخطر جنسی، می­توان ادعا کرد که نزدیک به 90 درصد از تمام موارد انتقال اچ­آی­وی به صورت مستقیم یا غیرمستفیم با مصرف مواد مرتبط است. درپایان، آقای دکتر صابری بر نیاز به ادغام برنامه­های آموزش پیشگیری از انتقال جنسی در خدمات مراکزکاهش آسیب تأکید کردند

در دو روز و نیم باقیمانده از کارگاه آموزشی، شرکت­کنندگان به مرور برخی از موضوعات اصلی برنامه­های کنترل اچ­آی­وی و مواد پرداختند از جمله: برنامه سرنگ و سوزن، روابط جنسی ایمن و ترویج کاندوم، درمان جایگزین موادافیونی، مشاوره و آزمایش داوطلبانه، پیشگیری و درمان سل و هپاتیت، درمان ضدرتروویروسی، و پیشگیری از عفونت­های منتقل شونده از راه جنسی. در مقاطعی از کارگاه به منظور روشن­تر کردن آموزش­ها از کارهای گروهی و ایفای نقش استفاده شد. همچنین، کاهش انگ و تبعیض در ارایه خدمات مورد تأکید ویژه قرار گرفت.

دفتر UNODC حمایت­های خود را از سازمان­های غیردولتی فعال در بخش کاهش تقاضای مواد، از طریق ارایه آموزش­های لازم، در قالب برنامه جدید کشوری خود با عنوان همکاری­های فنی در زمینه مواد و جرم در جمهوری اسلامی ایران (2014-2011) ادامه خواهد داد. این برنامه با حمایت مالی دولت نروژ اجرا می­شود.